Sviktende kunnskap om barnefordeling

Av Ole Texmo, Forum for menn og omsorg

 

To feminister har i to kronikker belyst temaet barnefordeling, tilsynelatende med ulikt syn på hvordan fedre blir behandlet. 21.11.12 skriver masterstudent Nina Hovland Moronski at «det lille som er gjort av forskning peker alle mot at menn ikke behandles særlig annerledes enn kvinner». Referansene er misvisende. Kristin Skjørten har forsket på utvalgte lagmannsrettsavgjørelser. Studien tilfredsstiller ikke elementære metodekrav, verken for utvalgsrepresentativitet eller for kvalifisering av funn. 24.11.12 får Hilde Sofie Pettersen fra feministtidsskriftet Fett tale Fett sin sak. Barnefordeling er man like lite klok på.

Det er ingen systematisert kunnskap om barnefordelingssaker. Man må derfor ta forbehold for gyldigheten av forskningsfunn og for empirisk svikt i manglende differensierte statistikker. Men noen poenger kan leses ut av det lille som er. I utlegningen av Skjørtens studier trekker Moronski frem at «hvem som har utøvd hovedomsorgen for barnet, ikke lenger tillegges vekt». Denne tendensen er påfallende, nettopp fordi fedre er kommet mer på banen.

Fedres omsorgsinnsats underslåes, samtidig som konservative sakkyndige fremlegger utdaterte kjønnsstereotype betraktninger om tilknytning mellom mor og barn. Hvilket kjønn tror Moronski vinner i dette klimaet? Forskerne vil ikke vite av slike tendenser, heller ikke måten fedre blir utsatt for vidløftige påstander om vold og overgrep. Myndighetene vil nulle ut beviskrav og innføre amnesti for mødre som fremmer påstander det ikke usannsynlig viser seg mangler substans. Hvilket av kjønnene tjener på disse fenomenene?

Ingen har forsket seriøst på de ca 80 % av sakene som avsluttes som forlikt på tingrettsnivå. Studien til Katrin Kock fra 2000 (Når mor og far møtes i retten, NOVA rapport 13/00) gir ingen mening utover stigmatiseringseffekten for de fæle foreldrene. Uten kontrollgrupper og uten differensiering for anførsler og forholdet mellom frie og bundne diskurser (partene har ikke fri rådighet over tvistegjenstandene). Koch hevder at 70 % av foreldrepartene er belastet med rus, psykiatri, og kontakt med barnevern og politi. Uten kvalifisering. Kunnskapssvikten er formidabel. Kan det ha noe å gjøre med at statsfeminister har fått dominere?


(Debattinnlegg på trykk i Dagbladet 30. november 2012)