Nytt fra fronten

Av Ole Texmo, Forum for menn og omsorg


Klassekampen er relativt og absolutt raus med formidlingen av feministiske forståelsesformer. I tillegg til politisk vinklede oppslag har man også en egen kronikkspalte hver mandag kalt «Javisst feminist» Som erklært ikke-feminist leser jeg disse kronikkene med blandet interesse, noen ganger blar jeg rett forbi, andre ganger må jeg faktisk lese enkelte sekvenser om igjen. For hva er det som får erklærte feminister som Kristoffer Jul-Larsen (KJL) til å tvile på feminismens evne og vilje til å forklare en diskrepans mellom ønsket om engasjerte omsorgsfedre og utfallet av barnefordelingssaker hvor fedre ifølge KJL tallangivelser går i fedres markerte disfavør?

«Dette kan vanskelig forsvares» skriver KJL og etterspør «Hva er det feministiske standpunktet i denne situasjonen?». Med min bakgrunn som politisk og ideologisk uavhengig fedreaktivist tror jeg ikke det kommer noe konstruktivt ut av å vente til feministene har sortert skitt og kanel, dromedar og kamel. Hittil har genuint likestillingsorienterte fedre blitt bryskt avvist med at barneloven ikke skal brukes til likestillingsformål. Fra feminister som i tråd med egne kjønnspolitiske manifester har brukt stat og lov til å fremme kampsaker og karriereløp, heter det nå at man ikke har plass til likestilling mellom mor og far innenfor de diskursene som regulerer makt og omsorg.

Hvis KJL vil vite mer om hvorfor og hvordan feminismen han selv bekjenner seg til hittil ikke har evnet å få sine regnskap til å balansere pluss og minus, har jeg et tips om hvor han kan begynne å lete: I de fleste barnefordelingssaker har man med kompetente engasjert fedre å bestille. Hvor merkelig det enn må høres ut for presumptivt oppegående lesere: Disse fedrene blir oppfattet som trusler møt mødreregimene, ikke bare av mødrene som vil sikre seg økonomisk og statusmessig, men også av fagfolk som henger igjen i strengt tatt utdaterte kjønnsrollestereotypier og forestillinger om tilknytningshierarkier. For å nøytralisere egenerklært fullverdige fedre med isolert sett udiskutabel omsorgskompetanse, brukes tvilsomme påstander om vold og overgrep angivelig begått mot kvinner og barn.

Skal man finne svarene på hvorfor så få antatt kompetente fedre kommer ut som «vinnere» av barnefordelingssaker, må man gå bak tallene og inn i korridorene i statsfeminismens værnede bedrifter hvor nye vekstnæringer legitimeres. KJL er velkommen til å studere dynamikken i saker hvor profesjonelle aktører som advokater, sakkyndige og dommere baserer seg på at beviskravene utvektes til fordel for etablert «høyt konfliktnivå» som konsekvens av strategiske voldspåstander. Er det en teoretisk tvil om mulige overgrep, blir det ingen kontakt mellom far og barn, iallfall ikke uten tilsyn. Mødre som fremmer falske overgrepspåstander vinner i norsk rett. Fedre som sitter tilbake i slike saker er oftest fedre som har vist omsorg for sine barn. Ideologisk nullstilte lesere vil ha lettere for å se sammenhengen.

 

(Innlegg på trykk i Klassekampen mandag 9. juli 2012)