Familiedomstol for hvem?

Av Ole Texmo, Forum for menn og omsorg


I Klassekampen 7. mai 2012 argumenterer fylkesnemndsleder Geir Kjell Andersland for å innføre en familiedomstol som tar for seg alle typer saker som berører barn. Anderslands argumentasjon bygger på tvilsomme for ikke å si totalt feilaktige premisser. Uten å belegge en eneste oppfatning om juridisk-prosessuelle lovtekniske forhold, eller belastninger for verken foreldre og barn, forutsetter Andersland at prosessene kan forenkles, forenes og bli mer skånsomme. Ingen av premissene er holdbare.

De to mest vanlige sakstypene av sivile familietvister er barnefordeling og barnevernsaker. Disse er temmelig ulike, men Andersland hevder uten å gi mer enn ett særdeles misledende eksempel like fullt at det er mer som forener enn som skiller. Premisset er at påstått høyt konfliktnivå i barnefordelingssaker er lik omsorgssvikt. Andersland  påberoper seg en SINTEF-undersøkelse som angivelig viser at i de sakene som ender for domstolene er konfliktnivået høyt, «så høyt at belastningene for de barn som berøres må likestilles med omsorgssvikt».

Andersland bør sjekke sine referanser og på vitenskapelig vis forholde seg til validiteten, dvs gyldigheten av funnene. SINTEF-undersøkelsen (Rapport utarbeidet av Marian Ådnanes m.fl. 29.08.11) konkluderer på ingen måte i forhold til omsorgssvikt. Det er heller ikke differensiert i forhold til hva som ligger i «høyt konfliktnivå». SINTEF- undersøkelsens gjenstand var effekten av mekling på familievernkontorer, med ekstra fokus på «de vanskelige sakene».

Lov og praksis for barnevern og barnefordelingsaker er ganske forskjellige, både form og innholdsmessig. Å forene disse to sakstypene til en og samme saksbehandling er ingen god ide. Maktforholdet  mellom partene i barnevernsaker er asymetriske. Barnevernet har store ressurser til rådighet. Det fins intet vitenskapelig etterprøvbart belegg for å hevde at sakstypene hver for seg tilfredsstiller elementære rettssikkerhetskrav. Å slå sakstypene sammen vil øke problemene for allerede belastede og stigmatiserte parter

«Barnets beste» er en lite meningsbærende rettslig standard. Grensene mellom kategorier for normalitet, avvik og normalavvik med hensyn til hva som er minimumsstandard for omsorg i barnevernsaker, er ikke gått opp ennå. I barnelovsaker har man innført uheldige lovtekniske grep for å kludre til ytterligere når «barnets beste» (jf ordlyden i Bl § 48) legger til rette for å blande sammen prosessuelle og materielle hensyn. Betydningen av tid og oppnådd konfliktnivå som selvstendige faktorer, som stadig påberopes men som aldri gjøres til gjenstand for vitenskapelige studier, er temaer juristene må rydde opp i før de kommer med forslag man kan mistenke er motivert utfra behov for hvitvask av vrangforestillinger, heller enn å beskytte barn. Fylkesnemndsleder Geir Kjell Andersland og andre fagfolk som ivrer for familiedomstol har en hjemmelekse å gjøre. Kunnskapssvikten om lovsystemenes virkemåter er formidabel.

 

(Debattinnlegg på trykk i Klassekampen 10.05.12)